HET KUNSTWERK

EVM-20180803-0001-L1110707 internet lo.j
 

Foto: Evert van Moort, 2018

Het titelloze, keramische wandreliëf van Elsa Westland, is vermoedelijk het grootste in zijn soort in Zeeland. Het beeld, dat 3,5 bij 4,5 meter meet, doet door zijn golvende vormen en lijnenspel denken aan een dwarsdoorsnede van de aarde. Daarnaast lijkt het ook te stromen - de Zeeuwse wateren zijn nooit ver weg. 

Het is indertijd gemaakt voor de entreehal van het GAK-kantoorgebouw in Goes, de stad waar de kunstenaar op dat moment ook haar atelier had.  

Elsa Westland schrijft over het werk:

"Het keramisch reliëf in Goes zie ik als een van de hoogtepunten van mijn oeuvre. Er straalt een oerkracht uit, een bezieldheid. Die specifieke soort oer-kracht is overigens te vinden in veel van mijn werk.

(...)

Door het grote formaat, het materiaal (gebakken klei) en het gebruik van kleur (glazuur) lijkt het een buitenbeentje te zijn binnen mijn oeuvre.  Maar het heeft met mijn andere werk gemeen dat er meestal geen lang ontwerpproces nodig was. Vaak was een ingeving voldoende. Zo ook hier. Als in een flits zag ik het beeld van de golvende aardlagen, en dat ben ik gaan maken.

Maar ook de wijze van uitvoeren heeft overeenkomsten met ander werk. Ik maakte namelijk geen gedetailleerde tekening. Op de vloer van mijn atelier tekende ik een ruwe schets op ware grootte. Op mijn werkbank boetseerde ik elke dag een deel, in grove witte chamotteklei, en legde dat op de vloer, zodanig dat het voor mijn gevoel goed op elkaar aansloot. In beeldhouwers termen gezegd: "en taille directe"!

 

De gedroogde stukken klei werden volgens mijn aanwijzingen gebakken en in verschillende geglazuurd, in een bedrijf in Limburg. Toen het geheel gemonteerd was op de wand in de entreehal van het GAK gebouw, zat mijn werk erop.  Pas tientallen jaren later, in juni van dit jaar, zag ik het reliëf voor het eerst weer terug, en was ik ontroerd. En trots. 

 

Ik hoop van ganser harte dat dit monumentale werk een mooie nieuwe plek zal krijgen."

Elsa Westland, 

Middelburg,

September 2018

De Werkgroep Monumentale Kunst van de vereniging Heemschut schrijft in haar waardestelling:

"Het kunstwerk is eind jaren zeventig gerealiseerd, ten tijde van de bouw van het GAK-gebouw. Het is een keramisch wandreliëf van ongeveer drieënhalf meter hoog en vierenhalf meter breed, opgebouwd uit losse onderdelen die de kunstenares in haar werkplaats vervaardigde en vervolgens in de entreehal tegen de muur tot een geheel bevestigde.  

 

Het werk heeft een duidelijk geabstraheerde vormentaal. Het doet mede door het kleurgebruik denken aan een dwarsdoorsnede van aardlagen. Dat sluit aan bij de doelstellingen van het GAK, dat ook alle lagen van de bevolking moest dienen. Daarnaast is er een duidelijke verwijzing naar de provincie Zeeland waar het water en met name de Noordzee altijd prominent aanwezig is. De Noordzee met zijn eb en vloed, terugtrekkend en wassend water. Ook deze getijdenwerking is in het kunstwerk te herkennen. 

Het wandreliëf is tot op de dag van vandaag gaaf behouden. "

Bron: Waardestelling Keramisch reliëf uit 1978 van Elsa Westland in het voormalige GAK-gebouw te Goes. Samengesteld door Drs. Johanna Jacobs en Drs. Norman Vervat, van de Werkgroep Monumentale Kunst van Erfgoedvereniging Bond Heemschut (WMK), september 2018

Wilt u de hele waardestelling lezen en/of downloaden? Klikt u dan hier.

Elsa_Westland_Reliëf_GAK_gebouw_fotos_19

Detail van het keramisch reliëf. Foto: Elsa Westland, 1979