top of page

Verborgen in de entreehal van het oude GAK-kantoor in Goes, hangt een monumentaal keramisch reliëf van beeldend kunstenaar Elsa Westland.

Het pand wordt in 2019 afgebroken, en het werk is te bijzonder om mee te laten slopen. Om het werk tijdig van van de muur af te halen is er de afgelopen maanden een crowdfundingsactie gevoerd op Voordekunst.nl.

Die is op 10 december 2018 succesvol afgerond!

Daarmee gaan we een nieuwe fase in: het werk wordt van de muur gehaald, en we gaan op zoek naar een nieuwe plek...

HET KUNSTWERK

Dit keramisch reliëf is vermoedelijk het grootste in zijn soort in Zeeland.

Het werk doet door de verschillende kleuren boven elkaar, denken aan een dwarsdoorsnede van aardlagen. Maar daarnaast zijn de golven van de zee nooit ver weg.  

HELPT U MEE?

Nu het GAK-gebouw in Goes begin 2019 definitief gesloopt gaat worden, moet het werk snel van de muur worden gehaald. Hoe kunt u helpen?

DE KUNSTENAAR

Na een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam begon Elsa Westland in de jaren zeventig van de vorige eeuw haar praktijk als beeldend kunstenaar in Goes. Dat was de start van een eigenzinnig oeuvre...

WIE ORGANISEERT

DEZE ACTIE

Mijn naam is Magdeleen van Eersel. Ik ben de dochter van Elsa Westland. Toen mijn moeder het reliëf maakte was ik ongeveer vijf jaar oud. Ik kan me haar toenmalige atelier in Goes nog goed herinneren: de ingang door het poortje aan de Zusterstraat, en dan aan de rechtse kant van het pleintje met die mooie kastanjeboom. Die kastanje staat er nu nog.

Grappig detail: dat oude atelier is vijf minuten lopen verwijderd van het GAK-gebouw.

Mijn moeder en ik vroegen ons door de jaren heen regelmatig af, hoe het met haar werk zou zijn, dat ze voor het GAK-gebouw had gemaakt. Het gebouw was al jaren niet meer in gebruik, de hoofdingang, waarachter het beeld eerder te zien was, was dichtgetimmerd. 

 

Maar wat doe je eraan? Het leven vroeg aandacht voor andere dingen - ik ben zelf beeldend kunstenaar, ik heb een dochtertje van zes, het leven is druk zat, en de urgentie om daadwerkelijk uit te zoeken hoe het nou zat met deze sculptuur, was niet zo hoog. 

 

Dat veranderde toen ik vernam dat het GAK gebouw definitief gesloopt ging worden. "En het beeld dan?" vroegen we ons af. Toen werd het tijd

 

om in actie te komen. Met een beetje geluk en hulp van de sociale media kwam ik via via (dankjewel, ouders van klasgenootjes van mijn dochtertje!) in contact met de eigenaar van het pand.

Vervolgens heb ik Lindy Huibregtse, van CompagnieDeLindy, gevraagd om ons bij te staan. Lindy is heel ervaren met het schrijven van persberichten en aanvragen van subsidies. Daarnaast brengt ze briljante ideeën in tijdens onze brainstormsessies, en slijpt ze de onze bij. Dat is ontzettend fijn. Zonder haar waren we vast nog niet zover gekomen als we nu zijn.

Als u wilt weten hoe ver we zijn, kunt u verder lezen op de pagina "het plan".

Wie organiseert deze actie

NEEM CONTACT OP

fleche-1.jpg

Contactpersoon:

Magdeleen van Eersel

Brugstraat 28

4475 AP  Wilhelminador

Zit u op Facebook?

Volg ons dan ook op

www.Facebook.com/deverborgenschatvanhetGAKgebouw

Dank u wel!

contact
bottom of page